Opiskelijat kertovat - kirjoittamisen opiskelija

Työväen Akatemia > Opiskelijat kertovat > 2020-2021 > Kirjoittamisen opinnoista

Tarvittavat taidot oman kirjan kirjoittamiseen

”Haaveilin pitkään kirjoittavani kirjan”, kertoo luovaa kirjoittamista Akatemiassa opiskellut Pirjo. Hänen pitkäaikainen haaveensa sai Akatemia-vuoden aikana hyvän startin ja Pirjo itse tarvittavat taidot viedä oma unelma maaliin saakka!

Olen keski-ikäinen työssäkäyvä nainen. Haaveilin pitkään kirjoittavani kirjan. Epäilin kuitenkin, että olenko tarpeeksi hyvä kirjoittaja, sillä olin kirjoitellut lähinnä päiväkirjaa, blogeja matkakokemuksistani, jotain runon tapaisia joskus. Työssäni kirjoitin raportteja ja esitelmiä, kirjeitä asiakkaille yms. Pohdin myös, olenko jo liian vanha, nauretaanko minut ”pihalle”. Puhuin kirjoittamishaaveestani ystävälleni, joka kannusti minua. Niinpä aloin selvittää, missä voisin opiskella kirjoittamista.

ranska-365x274

Halusin perehtyä kirjoittamisen eri lajeihin ja tutustua, mistä kaikesta kirjoittamisessa on kysymys. Jos kirjoittaisin kirjan, voisin välttyä pahimmilta sudenkuopilta, jos tietäisin enemmän kirjoittamisesta. Löysin Kauniaisten Työväen Akatemian, jonka ystäväni sanoi olevan hyvämaineinen oppilaitos.

Rohkeutta ja luottamusta omaan kirjoittamiseen

Olen saanut vuoden aikana harjoitella erilaisten kirjoitustyylien ja eri lajien tuottamista sekä oppinut erilaisia kirjoittamisen keinoja. Olen oppinut, että kirjoittaminen on pitkäjänteinen prosessi. Olen saanut rohkeutta kirjoittaa. Kirjoittamisessa on kysymys juuri rohkeudesta luottaa itseensä ja uskaltaa kirjoittaa. Kirjoittajaopiskelijat ovat antaneet arvokasta palautetta, olen saanut arvokkaita näkökulmia kirjoittamiseeni.

Kirjaprojektini etenee hyvää vauhtia ja uskoni oman kirjan kirjoittamiseen on vahvistunut. Uusia ideoita kirjoittamiseen on syntynyt roppakaupalla: käteni syyhyävät päästä toteuttamaan ideoitani.

Olen aina lukenut paljon. Nyt luen kirjoja eri tavalla, toki nauttien tarinasta, mutta tutkiskellen myös, miten kirjailija kuvailee asioita, mistä näkökulmasta, kuka on kertoja jne. eli lukukokemuksestani on tullut syvällisempää. Lukiessani mietin myös, että minä itse voin oppia muiden kirjoittajien kirjoittamista tuotoksista. Se rohkaisee itseänikin kokeilemaan ja syventämään tapaani kirjoittaa.

Opiskelukavereiden kirjoittamien tekstien analysointi ja lukeminen on avartanut ymmärrystä siitä, miten mielenkiintoisia kirjoittajapersoonia meitä onkaan! Jokaisella on oma persoonallinen tyylinsä kirjoittaa. Yllättävän hyvin on opiskelu toiminut myös netin välityksellä, sillä olen ollut motivoitunut ja heittäytynyt kirjoittamiseen ja opiskeluun. Netin kautta opiskelu on tuonut vapautta opiskella ja kirjoittaa missä vaan. Ainut ehto on ollut nettiyhteyksien toimiminen.

Kenelle opinnot sopivat?

Jos olet kiinnostunut kirjoittamisesta ja  haluat pitää pienen breikin työstäsi, tämä on oiva mahdollisuus keskittyä oppimaan uutta ja rohkaistua kirjoittamaan, kehittyä kirjoittajana ja oppia tuntemaan itseään.  Olen kiitollinen tästä vuodesta. Tiedän, että kirjoittamisesta on tullut varteen otettava luova harrastus, joka kulkee mukanani loppuelämän.

  • Kirjoittamisen linjan opiskelija, lukuvuosi 2020-2021