image-875

Ylivertainen vaihtoehto välivuodelle

Työväen Akatemia on ylivertainen vaihtoehto välivuodelle, pohtii parikymppinen Juho Aalto  blogikirjoituksessaan. Hän kertoo, miten päätyi Akatemiaan opiskelemaan kauppatieteitä ja minne hän suuntaa seuraavaksi.

Hei!

Olen Juho Aalto, 20-vuotias tuusulalainen. Olen opiskellut Työväen Akatemiassa kauppatieteitä lukuvuoden 2019-2020. Työväen Akatemia on Kauniaisissa sijaitseva kansanopisto, jossa voi lukea Jyväskylän yliopiston ensimmäisen vuoden opinnot. Itse olen opiskellut kauppatieteiden aineopinnot sekä kieliä. Opintopisteitä on kertynyt hieman yli 60.

Päädyin Akatemiaan hieman sattumalta, kuten useimmat oppilaat koulussamme. Menin armeijaan kesällä 2018. Armeijasta kotiuduin vänrikkinä, eli olin palveluksessa vuoden. Armeijassa olemisen takia pääsykokeisiin luku onnistui heikosti. Pyrin lukemaan iltaisin ja viikonloppuisin mutta en onnistunut saavuttamaan opiskelupaikkaa, kun loppusodan keskellä kävin pääsykokeissa. En saanut paikkaa myöskään todistusvalinnassa, vaikka keskiarvoni hipoi E:tä.

Juho_Aalto_kauppatiede

Takaiskusta ensimmäisen vuoden yliopisto-opintoihin

Yliopistopaikan jääminen väliin oli iso takaisku. Armeijasta kotiutuessani minulla oli käytännössä kaksi vaihtoehtoa: lukea muutama avoimen yliopiston kurssi ja olla töissä tai olla vain töissä. Huomasin kuitenkin ilmoituksia kansanopistoista ja päätin ottaa opistoista laajemmin selvää. Tutkailtuani Työväen Akatemian opintotarjontaa luulin aluksi kyseessä olevan jonkinlainen huijaus, sillä opinnot kuulostivat liian hyvältä ollakseen totta. Soitin kuitenkin kauppatieteiden aineopettajalle Juha Koikkalaiselle. Keskusteltuani hänen kanssaan tiesin, että opisto on täydellinen paikka minulle.

Nyt olen suorittanut kaikki kauppatieteellisen tiedekunnan ensimmäisen vuoden opinnot ja keskiarvoni riittää isolla todennäköisyydellä avointa väylää pitkin yliopistoon pääsemiseen. Voin siis aloittaa Jyväskylän yliopistossa ensi lukukaudella suoraan toiselta vuodelta. Aion kuitenkin vielä pyrkiä pääsykokeilla Aalto-yliopistoon. Jyväskylän yliopiston avoimen väylän haku kuitenkin turvaa selustaani, jos epäonnistun pääsykokeissa. Akatemia järjestää kaiken lisäksi myös pääsykoevalmennuksen, joten minun ei tarvitse ostaa erikseen pääsykoevalmennuskurssia.

Motivoitunut opiskelija menestyy

Opiskelu Akatemiassa on ollut mukavaa, mutta myös vaativaa. Tietyt kurssit suoritetaan tentteinä, mutta osa kursseista on itsenäisiä esseitä. Esseemäiset työt yliopistotasolla vaativat eri luokan panostusta kuin lukiossa. Mielestäni motivoitunut opiskelija selviää kuitenkin hyvin myös itsenäisistä töistä, sillä Akatemian puolelta tarjotaan tukea ja opastusta tieteelliseen kirjoittamiseen. Akatemiassa ei tarvitse myöskään työskennellä yksin. Esimerkiksi yrittäjyyden ja markkinoinnin kurssit suoritimme ryhmätöinä. Ryhmätöiden kautta tutustuu uusiin ihmisiin ja ainakin itse olen saanut ryhmäni jäsenistä hyviä kavereita, sillä ryhmä työskentelee paljon yhdessä.

Opiskellessani Työväen Akatemiassa olen huomannut, että taitoni riittävät helposti yliopistotasolle. Mietin pääsykokeiden jälkeen jopa hakeutumista tradenomikoulutukseen, mutta reilusti yli neljän keskiarvolla yliopistotason opinnoissa, ammattikorkeaa ei mielestäni kannata ajatellakaan.

Monet opiskelijaedut ja yli 60 opintopistettä

Akatemiassa saa myös opintotukea, joka ei ole pelkästään avoimen yliopiston kursseja suorittaville mahdollista. Itse asun Tuusulassa ja liikun koululle autolla. Matkani kestää noin 37 minuuttia. Koululla on kuitenkin myös asuntola, jossa monet koulukaverini majailevat. Akatemian oppilaskunta järjestää myös juhlia ja asuntoloissa voikin aistia yliopistomaista opiskelijatunnelmaa.

Paljon on siis muuttunut omalla kohdallani viime syksystä. Syksyllä olin motivoitunut opiskelija ilman opiskelupaikkaa, nyt olen motivoitunut opiskelija, jolla on lähes varma opiskelupaikka tulevaisuudessa, uusia kavereita, hienoja kokemuksia ja yli 60 opintopistettä.

Kevääni jatkuu Akatemian pääsykoevalmennuksessa ja muutenkin ahkeralla pänttäämisellä, sillä olen nyt suorittanut kaikki ensimmäisen vuoden kurssit ja voin keskittyä pääsykokeisiin. Hienointa olisi, jos pystyisin pääsemään pääsykokeiden avulla Aalto-yliopistoon, sillä voisin hyväksi lukea suorittamani kurssit myös siellä.

Mielestäni Akatemia kuvankauniine ympäristöineen sopii hyvin motivoituneille opiskelijoille, joiden ylioppilastutkinnon keskiarvo ei aivan riitä suoraan opiskelupaikkaan. Akatemia on myös hyvä vaihtoehto armeijan jälkeiselle vuodelle. Ylipäätään Akatemia on mielestäni ylivertainen vaihtoehto ”välivuoden” viettämiseen. Akatemiaan hakeuduttaessa välivuosi kuitenkin muuttuu ensimmäisen vuoden yliopisto-opinnoiksi.

Linkki Juho Aallon videohaastatteluun.