image-1023

Sosiaalitieteet

Sosiaalitieteiden opiskelu ja sosiaalityön opiskelu valmentavat sinua yliopisto opintoihin ja antavat eväitä yhteiskunnalliseen keskusteluun.

 

Sosiaalitieteiden opiskelu sopii sinulle, jos olet kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä, eriarvoisuudesta, ihmisten hyvinvoinnista, ympäristövaikuttamisesta, yhteiskuntaluokista tai Euroopan yhdentymiskehityksestä.

Sosiaalityön opiskelussa käsitellään mm yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, sosiaalisia ongelmia, ihmisten hyvinvointiin liittyviä teemoja.

Jos haluat työskennellä yhteiskunnallisena vaikuttajana, tutkijana, järjestötyöntekijänä, sosiaalityöntekijänä, sosionomina tai toimittajana, niin sosiaalitieteen tai sosiaalityön opiskelu auttavat näissä ammatissa toimimiseen.

Vuoden aikana teet ensimmäisen vuoden yliopisto-opinnot ja saat valmennusta pääsykokeisiin. Valmennus kuuluu opintomaksun hintaan. Täysi toisen asteen opintotuki rahoittaa opintosi. Tutustut sinua kiinnostaviin opintoihin ja varmistut opintojen soveltuvuudesta juuri sinulle!

Sosiaalitieteiden perusopinnot tai sosiaalityön perusopinnot soveltuvat myös sosionomian opintoihin (AMK) suuntautuville.

Sosiaalitieteiden opinnot voivat myös mahdollistaa sinulle hakemisen avoimen väylän kautta yliopistoon. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistoon voit hakea avoimen väylän kautta pelkillä perusopinnoilla!

Kansanopistossa opiskelu ei vie ensikertalaisen oikeuttasi pääsykokeissa eikä kuluta yliopisto-opintoihin suunnattua opintotukea.

Avoimen yliopiston opinnot

Sosiaalitieteiden ja sosiaalityön opiskelu (perusopinnot 25 op)
- Johdatus sosiaalitieteisiin 10 op
- Suomalainen yhteiskunta 5 op
- Sosiaalitutkimus ja yhteiskunta 5 op
- Ajankohtaista yhteiskunnassa 5 op (sosiaalitiede) TAI
- Sosiaalityön yhteiskunnalliset toimintaympäristöt ja ajankohtaiset kysymykset 5 op (sosiaalityö)
Sosiaalityön perusopinnot 25 op
- Johdatus sosiaalityöhön 5 op
- Köyhyys, huono-osaisuus ja sosiaaliset ongelmat: 5 op
- Sosiaalityö ja tutkimus 5 op
- Sosiaalityötä lapsiperheiden kanssa 5 op
- Sosiaalityö ammatillisena ja vuorovaikutuksellisena toimintana 5 op

Muut avoimen yliopiston opinnot

Yhteiskunnallisen muutoksen tutkimus (15 op–25 op)
Kieliopinnot (mm. englanti, ruotsi, saksa, espanja)
Poliittinen historia
Politiikka ja viestintä
Erityispedagogiikka

Muut opinnot

Kestävä kehitys
Sukupuolentutkimus
Lastensuojelu
Viittomakieli
Sosiaalioikeus

Sosiaalitieteiden opintojen rinnalle voit valita opintoja myös muilta linjoilta. Mieti, mikä sinua kiinnostaa! Ohjaavan opettajan kanssa käytävässä HOPS-keskustelussa teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Lisäksi voit osallistua enintään kahdelle ulkomaan opintomatkalle. Opintomatkat järjestetään koronatilanteen niin salliessa. Teemme vuoden aikana myös opintokäyntejä kotimaisiin kohteisiin. Esim. eduskunta, ulkoministeriö, Suomen Pankki ja Suomen Punainen Risti.

Vastuuopettaja

 • FL, YTM

  Apulaisrehtori

  Historia-aineet, humanistiset aineet, politiikka ja viestintä, filosofia, lääketiede

  040 752 9225

”Yksi vuosi voi muuttaa elämän ja uran suunnan”

On aivan eri asia opiskella hyvässä ryhmässä hyvän opettajan johdolla kuin yksin verkossa. Lisäksi saat ystäviä ja elät täyttä opiskelijan elämää!

Täytä hakulomake

Usein kysyttyä

 • Kyllä voit. Poikkeuksena teatteritoiminnan ja kirjoittamisen linjan kurssit.

 • Haku koko vuoden opintoihin alkaa keväällä ja kestää noin elokuun puoleenväliin asti.

 • Opintomaksu lukuvuonna 2023-24 on 2740 € / lukuvuosi. Teatteriopintojen opintomaksu on 3190 €. Se maksetaan neljässä erässä tai kertamaksuna. Olet Akatemian opiskelijana oikeutettu täyteen toisen asteen opintotukeen.

  Lue lisää opiskelun kustannuksista täältä.

 • Opiskelijat valitaan hakemusten ja iän perusteella. Opiskelijoiden tulee olla 18 vuotta täyttäneitä. Muita pääsyvaatimuksia esimerkiksi koulutustaustaan liittyen ei ole. Tärkeintä on opiskelijan motivaatio ja hakemuksen perusteella arvioidut edellytykset menestyä Työväen Akatemian opinnoissa.

  Poikkeuksena teatteritoiminnan ja kirjoittamisen opinnot. Teatteritoiminnan opintoihin opiskelijat valitaan pääsykokeen kautta. Kirjoittamisen opintoihin pyrkivät osoittavat kirjallista osaamistaan laatimalla hakemukseen tekstin otsikolla ”Minä kirjoittajana”.

 • Hakemuksia käsitellään useaan otteeseen kevään ja kesän aikana, joten tiedon opiskelupaikasta saat jo muutaman viikon sisällä hakemuksen jättämisestä, kesällä tätäkin nopeammin. Saat sähköpostitse hyväksymisilmoituksen, jossa on tietoja myös lukuvuoden aloituksesta. Viesti saapuu turvapostina. Huomioithan, että viesti on avattavissa vain rajoitetun ajan, joten hyväksymisilmoitus kannattaa tallentaa omalle laitteelle.