image-1102

Kohti uusia haasteita: Kahden ammatin kautta kielten opintoihin

29-vuotias Jukka Kivimäki oli ehtinyt opiskella nuorempana kaksi ammattia, mutta huomasi kaipaavansa vaihtelua autonasentajan arkeen. Uusien haasteiden perässä Jukan tie vei Työväen Akatemiaan, jossa hän on opiskellut erityisesti venäjän kieltä.  Teini-ikäisenä opiskelin itselleni sähköasentajan ammatin ja aiku

Teini-ikäisenä opiskelin itselleni sähköasentajan ammatin ja aikuisiällä kouluttauduin vielä autonasentajaksi. Viimeiset neljä vuotta työskentelin autonasentajana, kunnes havaitsin kaipaavani lisää vaihtelua ja virikkeitä. Autoala oli minulle kiinnostava, mutta lopulta huomasin, että saatan päätyä tekemään samoja työtehtäviä seuraavat 30 vuotta. Kaipasin jotain uutta, joten päätin tarttua toimeen.

Otin lopputilin, vaikka en vielä tiennyt, mitä päädyn tekemään. Olin aloittanut harrastusmielessä opiskelemaan venäjää, sillä aiemmin Kotkassa asuessani olin saanut paljon venäläisiä kavereita ja tuttuja. Ajattelin, että nyt minulla on aikaa opiskella tavoitteellisemmin. Googlettamalla löysin Työväen Akatemian, jossa Venäjän opetusta oli tarjolla ja pääsisin tutustumaan myös muihin opintomahdollisuuksiin – pääasiallinen idea oli saada järkevää tekemistä.

Työväen Akatemialla opiskelu on sopinut minulle hyvin. Kontaktiopetus on kielen oppimisessa tärkeää, minkä lisäksi opiskelun ajoittaminen oman mielen mukaan sopii minulle hyvin: jos sattuu heräämään aikaisin, voi myös aloittaa opiskelun aikaisin. Työväen Akatemian asuntolassa Kauniaisissa asuminen on ollut mukavaa ja edullista. Olen käyttänyt aktiivisesti kampuksen kuntosalia, ja aktiviteetteja pääkaupunkiseudulla tietysti riittää muutenkin.

Lue lisää kielten opiskelusta.

Kieli on portti kulttuuriin

Ilman kielen oppimista kulttuurista ei saa luonnollista kuvaa, ja minua kiinnosti tutustua enemmän venäläiseen kulttuuriin. Venäjän kieli ei ole minusta erityisen vaikeaa, mutta sanaston opettelu on työlästä. Olen opiskellut Työväen Akatemialla myös espanjan alkeita, ja jokaisessa kielessä on omat haastavat asiansa, mutta esimerkiksi juuri espanjan kielen sanastoa oppii nopeammin.

Opiskelumotivaatio pysyy kuitenkin parhaiten yllä, kun opiskelee itseä kiinnostavia asioita itselle sopivilla tavoilla. Pidän vaihtelusta, ja kieltä voi onneksi opetella monella tavalla: joskus haluan lukea tarinoita tai sanomalehtiä, joskus taas katsoa videoita tai kuunnella radiota. Jos lukee tekstiä, sen kannattaa olla itselle kiinnostavasta aiheesta. En ole huomannut, että jokin tapa oppia kieltä olisi tehokkaampi kuin toiset, vaan minulle tärkeää on ollut monipuolisuus.

Myös säännöllisyys ja säntillisyys ovat olleet minulle olennaisia tekijöitä. Päivittäisellä tekemisellä oppii parhaiten, ja luentoja onkin ollut sopiva määrä päivittäisellä tahdilla. Kieltä ei voi opiskella oppitunneilla istuen kahdeksaa tuntia päivässä, vaan iso osa työstä tehdään muulla ajalla. Tärkeintä on, että joka päivä tekee jotakin, vaikka motivaatio ei juuri sillä hetkellä olisikaan korkealla. Kun aloittaa vaikkapa kymmenellä minuutilla, huomaakin usein päätyneensä opiskelemaan pidempään.

Opiskelu onnistuu ammattikoulutaustalla

En ole käynyt lukiota, mutta en ole koskaan ajatellut sen haittaavan muuta opiskelua. En ole esimerkiksi ajatellut, ettenkö osaisi opiskella. Sanon, että kuka vain osaa opiskella, kun on motivaatiota ja uskoo itseensä. En ole koskaan pitänyt itseäni varsinaisena lukutoukkana, mutta opiskelin myös kirjallisuutta kokeilumielessä. Äkkiä huomasin, että pystyn analysoimaan ja ymmärtämään tekstejä syvemmin, vaikka pidänkin itseäni vielä aloittelijana. Löysin siis kirjallisuuden opiskelun avulla.

Opintojen kanssa ei myöskään jää yksin, vaan Työväen Akatemialta saa apua esimerkiksi opintojen järjestelyyn. Linjavastaava opettaja on auttanut minua ajoittamaan opintoja järkevästi ja valitsemaan minulle sopivia kursseja.

Jos opintojen aloittamista yhtään miettii tai epäröi, kannattaa mielestäni selvittää asia kokeilemalla. Kun kaipaa jotakin uutta, pitää uskaltaa tehdä ja katsoa, mihin päätyy. Toinen vaihtoehto on jumittaa paikallaan. Minulle opiskelu on ollut hyvä valinta, ja seuraavaksi haenkin Itä-Suomen yliopistoon opiskelemaan venäjän kieltä.