image-1023

Työväen Akatemia hyvä vaihtoehto välivuodelle

22-vuotias Tomas Gale käytti välivuoden hyödykseen opiskelemalla Työväen Akatemialla. Suorittamiensa kauppatieteiden opintojen ansiosta Tomas pääsi Jyväskylän yliopistoon avoimen väylän haun kautta. Kotiin taisi tulla mainos avoimen yliopiston mahdollisu

Kotiin taisi tulla mainos avoimen yliopiston mahdollisuuksista, ja kohta olinkin jo tutustumassa Työväen Akatemian nettisivuihin. Sieltä kävi nopeasti selväksi, että tätä kautta voin aidosti päästä yliopistoon opiskelemaan. Näitä mahdollisuuksia ei mielestäni korosteta tarpeeksi – mainitaan ohimennen ja saadaan kuulostamaan vaikealta ja raskaalta. Todellisuudessa opinnot ovat korkealaatuisia ja myös opinto-ohjausta saa oman tarpeen mukaan.

Ehdotin Työväen Akatemiassa opiskelua samanlaisessa tilanteessa olleelle kaverilleni, joka innostui myös ajatuksesta. Pian muutimme kämppiksinä Helsinkiin, josta käsin Kauniaisilla sijaitsevassa opistossa opiskelu oli kätevää. Kauppatieteet oli minulle selkeä alavalinta: valmistumisen jälkeen työllistymiseen on paljon vaihtoehtoja, eikä alavalinta määritä tulevaisuutta liikaa.

Avoimen väylän kautta yliopistoon

Työväen Akatemiaa voin suositella erityisesti kaikille muille ”eksyneille lampaille”, jotka miettivät, miten välivuoden saisi käytettyä hyödyksi. Erityisesti syksyisin ei usein lueta vielä pääsykokeisiinkaan, joten opiskelu on oiva vaihtoehto. Työväen Akatemialla voi kokeilla erilaisia opintoja ja etsiä omaa juttuaan tai suunnata suoraan itseä kiinnostavalla alalle.

Opiskellessani Työväen Akatemialla suoritin kauppatieteiden perusopinnot ja muita suoraan tutkintoa edistäviä opintoja. Opiskelua varten sai selkeät ohjeet siitä, mitä kursseja on kannattavaa käydä ja paljonko opintopisteitä tarvitaan. Suosikkikurssini oli Liiketoimintaosaamisen perusteiden soveltaminen, jossa hyödynnettiin muilla kursseilla opittuja asioita videoesityksen laatimisessa.. Myös käytäntöön päästiin siis käsiksi jo perusopinnoissa.

Suorittamiemme opintojen ansiosta pääsimme kaverini kanssa Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä avoimen yliopiston väylän kautta. Työväen Akatemialla opiskelu antoi hyvät lähtökohdat opintojen jatkamiselle yliopistolla. Kansanopistolla opiskellessa sai paljon henkilökohtaista palautetta, ja perusopintokursseilta sai ainakin yhtä hyvät aseet opintojen jatkamista varten kuin yliopistoltakin.

Samanhenkisiä kavereita

Aloitin opinnot yhdessä kaverini kanssa, mutta pian Työväen Akatemialta löytyi myös lisää opiskeluseuraa, josta on syntynyt läheinen kaveriporukka. Uusiin ihmisiin oli helppo tutustua ja nyt opiskelemme yhdessä samalla ryhmällä Jyväskylän yliopistolla. Vaikka pääsimme Työväen Akatemialla opiskelun ansiosta aloittamaan opinnot yliopistolla toisen vuoden kursseista, ei ole ollut mitään ongelmia tutustua myös muihin opiskelijoihin.

Opiskelukavereiden lisäksi minulla on pelkkää hyvää sanottavaa myös Työväen Akatemian henkilökunnasta. Ihmiset ovat mukavia, opetus on hyvää ja ohjausta on aina tarjolla. Sosiaalinen puoli ei jää siinäkään mielessä paitsioon, eikä opiskelu ole mitään yksin puurtamista.

Haluaisin kannustaa kaikkia kiinnostuneita tarttumaan rohkeasti opintoihin. Ei kannata ajatella, että opiskelu olisi liian vaikeaa, vaan oikeasti kyse on motivaatiosta. Ei ole esimerkiksi väliä, onko käynyt lukion vai ammattikoulun. Minua on aina kannustettu opiskelemaan sitä, mikä itseä kiinnostaa. Se on toiminut hyvin: aloitan kesällä oman alani töissä ja intoa opiskella maisteriksi asti riittää.