image-991

Kohti unelmia Työväen Akatemiassa

Kirjoittaminen on kulkenut 49-vuotiaan luokanopettaja Katja Kortelaisen mukana läpi elämän. Täysillä kirjoittamiseen keskittyminen oli pitkään ollut unelmani. Olen lähes aina kirjoittanut jotain, mutta luokanopettajan työn ohessa aikaa ei kuitenkaan ole ollut loputtomiin. Töihin liittyvässä koulutustilaisuudes

Töihin liittyvässä koulutustilaisuudessa kouluttaja kertoi opiskelleensa edellisen vuoden Työväen Akatemian kirjoittajalinjalla, ja innostuin heti ajatuksesta. Työväen Akatemian kirjoittamisen opinnoista Katja saikin kaikkea haluamaansa: vauhtia kirjoittajana kasvamiseen, mahtavan opiskeluyhteisön ja aikaa kirjoittamiselle

Minulla oli onneksi mahdollisuus lähteä toteuttamaan unelmaani myös taloudellisesta näkökulmasta. Halusin ensisijaisesti keskittyä kirjoittamiseen, mutta en uskaltanut jäädä pelkästään kotiin kirjoittamaan, vaan halusin ympärilleni yhteisön ja ohjausta. Työväen Akatemian tarjoamat opinnot olivat siis täydellinen ratkaisu tilanteeseen. Kirjoittamisen perusopintojen lisäksi opiskelin kirjallisuuden opintoja, jotka tukivat hyvin toisiaan.

Innostavia kursseja ja runsaasti palautetta

Opinnoissa lähdettiin heti kirjoittamaan. Oppitunnit sisälsivät tietysti myös luentomaisia osuuksia, mutta pääpaino oli aina kirjoittamisessa. Esimerkiksi loistavalla Kirjoittajana kasvaminen -kurssilla tehtiin ensimmäinen kirjoitustehtävä ennen kuin esittelimme itsemme. Kaikki kurssit ovat olleet aivan alusta asti erittäin kiinnostavia, ja niillä on syvennytty kattavasti erilaisiin aiheisiin. Elokuvakäsikirjoituksen kurssilla käytettiin tietokoneohjelmaa käsikirjoitusten tekoon, ja runoudesta pitävänä runouskurssi oli minulle todella mielenkiintoinen. Kurssien joukosta on vaikeaa valita yhtä suosikkia.

Kurssit suoritettiin lähiopetuksessa, vaikka joskus tarjolla oli myös joitain etätoteutuksia. Opiskelu paikan päällä toimi kirjoittamisen opintoihin mainiosti, sillä toisille palautteen antaminen olisi erilaista ilman kasvokkaista kontaktia. Asiantuntevat opettajat antoivat paljon kirjallista ja suullista palautetta sekä ryhmässä että kahdenkeskisesti. Palaute oli todella rakentavaa ja eteenpäin vievää.

Opintojen vahvuutena onkin, ettei kurssien arvioinneissa jäädä numeroiden varaan, vaan kehittymistä kirjoittajana tuetaan aidosti. Mielessä kävi, että tämähän on melkein kuin yksityisopetusta, kun kirjallisuuden kursseilla oli alle kymmenen opiskelijaa.

Mahtava opiskeluyhteisö

Iäkkäämpänä opiskelijana jännitin etukäteen, miten pääsen ryhmään mukaan ja syntyykö opintojen ympärille yhteisöllinen porukka. Ovatko kaikki muut nuoria? Opiskelijoita kursseilla oli kuitenkin aivan laidasta laitaan: nuorimmat suoraan lukiosta ja vanhin yli 60-vuotias. Meille syntyi aivan mahtava ryhmä ja tiiviitä ystävyyssuhteita. Olemme tekemässä ystäväporukalla reissun Runebergin museoon, ja myös yhteisestä tekstiseminaarista, jossa kävisimme toistemme tekstejä läpi, on ollut puhetta. Aionkin varmasti jatkaa kirjoittamista ryhmissä myös opintojen jälkeen.

Aion suositella Työväen Akatemiaa lämpimästi myös tyttärelleni, jos hän ei heti pääse opiskelemaan haluamaansa alaa. Työväen Akatemialla yhdistyvät erinomainen opetus, lämminhenkinen yhteisö ja loistava palvelu. Yksi opiskelijoista huolehti, missä asuu kesän opintojen päättyessä, mutta saikin vielä jäädä opistolle asumaan. Myös ympäristö on hurmaava: päärakennuksena toimii vanha kartano, ruoantuottaja on todella hyvä ja ulkona aikaa voi viettää esimerkiksi huvimajassa. Lisäksi löytyy tuliteriä opetustiloja ja luentosalit ovat toimivia.

Kannustan ehdottomasti eri-ikäisiä tarttumaan Työväen Akatemian opintoihin. Minulle opiskelijaporukka korvasi työyhteisön ja vuosi täyttyi mukavasta tekemisestä ja ihanista ihmisistä. Unelmani lastenkirjan kirjoittamisesta tuntuu opintojen ansiosta saavutettavammalta kuin aiemmin.